fbpx

2024 programm

19.1.2024 — 15.2.2025

Igal aastal püüame oma programmi koostades tabada teatud meeleolu, mis annaks edasi just sel hetkel oluliste sündmuste ja küsimuste tundevarjundeid ning kirjeldaks meie praeguse aja vaimu. 2024. aastal peame dialoogi Euroopa 2024. aasta kultuuripealinna Tartuga ja otsustasime panna sellele meeleolule nimeks „Eksistentsi etendades“. 

Geopoliitilised rahutused, kultuurisõjad ja lämmatav infosegadik, mis laiutab internetis ja suhtluskanalites, rääkimata veel kibekiirelt muutuvast kliimast, on jõudnud kõikjale. Keerulisel ja tormakal ajal elamine nõuab, et vaeksime pidevalt nii globaalses kui ka isiklikus mõõtmes eksistentsiaalseid küsimusi. Pandeemia, sõjad ja kliimakriis mõjutavad meid teravalt ja teevad seda edaspidigi. Ometi tuleks meeles pidada, et isegi intiimsed ja isiklikud sündmused nagu lapsevanemaks saamine, töökohavahetus või ka pelk juukselõikus võivad sütitada muutusi meie käitumises ja selles, kuidas me end teistele esitame. Tõepoolest võime Shakespeare’i kombel öelda, et elu on teater ja maailm meie lava. 

Iga näituseprojekt vaatleb praegust eksistentsiaalset seisundit, uurib ja etendab seda, alustades rühmanäitusest „Kaheksajala rokokoo“, mis avab näituseprogrammi Irvik Kiisu irvega. Huumor on juba aastasadu olnud vahendiks, mis aitab tabada ajavaimu ja uurida võimusuhteid. Mõned kunstnikud mängivad oma triksteri ja mürgise meelelahutaja rolli nii oskuslikult, et nende tööd panevad korraga naerma ja õudusest judisema. Iroonia ja humoorika ulakuse poolest tuntud kunstnikke kokku tuues pilab „Kaheksajala rokokoo“ ühiskonda ning loob samas ka poeetilisi metafoore, mis kõik jutustavad inimeseks olemisest tänapäeva maailmas. 

„Kaheksajala rokokoole“ järgneb Läti kunstniku Krista Dzudzilo isikunäitus „kõik olnud võimalused“, mille on kureerinud Riias asuv kaasaegse kunsti keskus Kim?. See on üks kahest Kogo selle aasta projektist, mis valmib koostöös Läti kunstiasutustega. Krista Dzudzilo on erinevate meediumitega töötav visuaalkunstnik, kes kasutab kunstiliseks eneseväljenduseks ja oma projektide elluviimiseks sageli lavakujunduse võtteid. Dzudzilo töö keskendub küsimusele, kuidas pelga vaatamise asemel näha. Näitus koosneb kahest joonistustesarjast, „kõik, mida sa ütled, on tõsi“ ja „olgu sinu sõnad minu sõnad“, aga ka videoteosest ja muudest objektidest, mis mõtisklevad mäletamisest ja unustamisest kui nähtustest või olemitest, mis eksisteerivad koos ja peavad üksteisega pidevat dialoogi. 

Suvehooaeg algab Eesti kunstniku Kristi Kongi isikunäitusega, mis viib külastajad fantaasiarikkal moel veealusesse maailma. Näituseruum muutub veevõlumaaks, kus kõigist asjadest, maalidest, seintest, lagedest ja koguni meie raamatupoest saavad uued, ainulaadsed ja voolavad nähtused. Projekt pakub transformatiivset kogemust külastajale, kes ruumi sisenenult võib end kunstiteostesse unustadagi ja kogeda nii teatud tervenemist. See omal moel tervendav elamus seab külastajad silmitsi ka teadlikkusega sellest, kui oluline on veealune ilm meie planeedile, kuigi see on ometi pidevas ohus.

Suvehooaja lõpetab näitus, mis viib meie tajud teraapiliselt vee-elamuselt üdini isiklike lahinguteni, mida kunstnik pidas katoliiklikus koolisüsteemis õppides. Koostöös Riia galeriiga Look korraldatud Läti kunstniku Aleksandrs Breže isikunäitus uurib kunstniku keerukat suhet maailmaga, milles valitsevad religioossete institutsioonide dogmaatilised reeglid, kuid vaatleb ka võimu ja kontrolli mehhanisme ja väljendusi. Projekt on inspireeritud sakraalehitistes leiduvatest vormidest ja objektidest, millele kunstnik on andnud hirmuäratavaid relvi meenutavate skulptuuride kuju. 

Sügisel võõrustab Kogo Loov Euroopa programmi kuuluvat platvormi „Magic Carpet“, mis liidab kahtkümmet Euroopa kultuuriorganisatsiooni. Platvorm pakub noortele kunstnikele võimaluse rännata tundmatutele maadele, et luua seal ühes kohalike kunstnike ja kogukondadega uusi teoseid, mis tõstavad esile kohalikku eripära. Algatuse eesmärk on juhinduda kunstiprojektides detsentraliseerituse põhimõttest, kus peetakse tähtsaks kogukonda ning kunstnike, organisatsioonide ja näituseruumide vahelist koostööd. Kogo galeriis üles pandavad noorte kunstnike projektid on vaid üks saareke suuremas superorganismis, kuna „Magic Carpet“ algatab ettevõtmisi ka mujal Aparaaditehases.

Kogo 2024. aasta näituseprogrammi lõpetab Läti kunstniku Elīna Vītola isikunäitus „Maksa hingehinda“, mis tegeleb säästlikkuse ja nähtamatute kunstiprotsessidega. Ta esitab meile monumentaalkunsti kaasaja kontekstis ja loob mitu kohaspetsiifilist teost, teejuhiks traditsioonilised maalitehnikad ja lõuendiks kunstisaal ise. Teosed käsitlevad omandiõigust, privileege, pärandit, haridust ja käitumist.

 

Programmi toetavad Eesti Kultuurkapital ja Tartu linn.

 

Programmi disainis on kasutatud kirjatüüpi Sweet Lily, selle autor on Céline Hurka.

Kogo galerii uudiskiri

Loe viimast uudiskirja