fbpx

Kristi Kongi kunstnikuraamat

Kristi Kongi kunstnikuraamat

2017
Küsi lisaKüsi lisa
Sissejuhatus

“Aberratsioon. Harjutused valguse ja varjuga” (2017). Raamatut saadavad tekstid Jan Kausilt, Elnara Taidrelt, Martin Timuskilt.

Raamatu on kujundanud Martin Rästa.

publikatsioon

Kunstnikust

Kristi Kongi on maali- ja installatsioonikunstnik, kelle teosed põhinevad tema vaatlustel, emotsioonidel ja mälestustel konkreetsetest või kujuteldavatest paikadest. Peamiste maailmaloomevahenditena kasutab ta värvi, valgust ja ruumi ning loob oma maalide laiendusena ka installatsioone, mis on sageli justkui maalid maalis. Lisaks lõuendile, seintele, põrandale ja laele kasutab Kristi oma maaliinstallatsioonide loomiseks ka mitmesuguseid muid materjale, näiteks kangaid, vineeri ja pleksiklaasi. Kristi Kongi loomingu aluseks on põhjalik uurimistöö ja maalieksperimendid, kus ta katsetab erinevate värvide, valguse ja varjuga. Kunstnik ise on nimetanud neid eksperimente harjutusteks kuuga. Tema looming on ühtaegu poeetiline – seda väljendavad ka tema tööde pealkirjad – ning süsteemne ja analüütiline.

Kristi Kongi (snd 1985 Tallinnas) on Tallinnas elav ja töötav kunstnik. Ta on Eesti Kunstiakadeemia dotsent ja maaliosakonna juhataja. Ta on omandanud magistrikraadi Eesti Kunstiakadeemia visuaalkunsti teaduskonna maaliosakonnas. Kongile on omistatud noore kunstniku preemia (2011), Sadolini kunstipreemia (2013), Konrad Mäe preemia (2017) ja Eesti Kultuurkapitali aastapreemia (2021), samuti oli ta 2016. aastal nomineeritud Köler Prize’i kunstiauhinnale. Ta on osalenud Casa Lü residentuuris Méxicos (2023) ja Dedazo residentuuris Carrillo Puertos Mehhikos (2018), De Liceirase residentuuris Portos Portugalis (2016) ja Samband Íslenkra Myndlistarmanna (SÍM) residentuuris Reykjavikis Islandil (2014). 

Kongi viimase aja isiku- ja paarisnäituste seas on „Lost Summer Skies“ koos Tõnis Saadojaga Pontone galeriis Londonis (2024), „The Past, the Present, the Future. It is like Indigo, Lilac, and Magenta“ Karen Huberi galeriis Méxicos (2023–2024), „Colours reminded me that life can get so interesting that we forget to be afraid“ roami projektiruumis Berliinis (2023), „Selleks, et tajuda valgust, pead sulgema silmad“ koos Mare Vindiga Tartu Kunstimajas (2022) ning „… ja teised valguse varjundid“ koos Krista Möldriga Tallinna Kunstihoones (2021). Hiljutiste rühmanäituste hulka kuuluvad „The Death Began In Autumn“ Casa Lü’s Méxicos (2023), „Emotional Landscapes“ Arka galeriis Vilniuses (2023), „Värv kui idee. Mõtisklusi värvist“ ARSi projektiruumis Tallinnas (2021), „Ööpildid. Roosa pilv“ Exploreri ärihoonel Tallinnas (2021) ning „Frenetic standstill“ GAM-is Palazzo Madamas Torinos (2020–2021).

Tema teosed kuuluvad Eesti Kunstimuuseumi, Tartu Kunstimuuseumi, Euroopa Keskpanga ja Euroopa Patendiameti kogudesse, samuti erakogudesse Eestis ja üle maailma, sealhulgas Lätis, Leedus, Soomes, Inglismaal, Itaalias, Saksamaal, Ameerika Ühendriikides ja Mehhikos.

Kogo galerii uudiskiri

Loe viimast uudiskirja